<< Vorige    Volgende >>
 
In tegenstelling tot de aankondiging in het boekje vond de Nieuwjaarsborrel niet in de Duiker, maar in de kerk plaats.
Johann Visscher, de nieuwe beheerder van de Duiker, had alles piekfijn in orde gebracht.
Vlak voor half 4 werd de zaal geopend, en konden de dames met een glaasje prosecco of jus d’orange in de hand een gezellig plaatsje zoeken.

Piet Lankhuizen had een leuk verhaal geschreven over de vele Nieuwjaarsdagen in de wereld. Aangezien de microfoon ontbrak, bood Jeannette Lousberg aan dit verhaal met luide stem voor te lezen.
Maja maakte het verhaal af door een toost uit te brengen op het nieuwe jaar. Met nog een drankje en wat lekkere hapjes werd het een geanimeerde middag, waar meer dan zeventig dames ondanks het slechte weer toch naar toe gekomen waren.


'Toen ik een tijdje geleden
nadacht over wat ik vandaag zou gaan zeggen was ik snel klaar met mijn toespraak.
Nieuwjaarsdag valt altijd op 1 januari. Alleen de dag en het jaar - dit keer 2020 - veranderen,maar verder valt er echt niets over te vertellen.
Gauw klaar dus. Nu nog even iedereen het beste wensen en dan is dát ook weer gepiept.

Ik was zeer tevreden met dit resultaat tot een goede vriend met wie ik hierover sprak tegen mij zei: Maja, er klopt iets niet in jouw verhaal.
De Joden bijvoorbeeld vieren Nieuwjaar op zaterdag 19 en zondag 20 september en dan begint voor hen het jaar 5781.
Nou dan hebben wij nog een paar jaar te gaan.

Mijn goede vriend ging er eens recht voor op zijn praatstoel zitten en begon te vertellen:
Niet alleen de Joden hebben een andere jaartelling, ook de Islamieten. Deze keer valt hún Nieuwjaarsdag op donderdag 20 augustus, de eerste dag van het jaar 1442.
Daar lopen wij dus op flink voor.

Voor de Orthodoxe kerk in Oost-Europa is dinsdag 14 januari de grote dag, terwijl het Chinese Nieuwjaar dit keer wordt gevierd op zaterdag 25 januari.
Dan begint voor hen het jaar van de Rat. De Hindoes vieren Nieuwjaar gewoon op dinsdag 10 maart, in Birma is het feest op vrijdag 17 april en in Ethiopië doen ze dat op 11 september.
Dat laatste wist ik natuurlijk, 13 maanden zon, hoewel die laatste maand maar 5 of 6 dagen telt.
Enkutatash had ik zelf 2 keer meegevierd in Addis Ababa: heel veel kleinschalige vreugdevuren. Hier leven ze nu in 2012.

Er zijn er nog meer, Maja, maar je kunt nu toch al zien dat er heel wat verschillende Nieuwjaarsdagen zijn.

Ik geloofde mijn oren niet. Ik wist er wel iets van, maar niet dat er zóveel verschillen bestonden. En ik wist ook niet dat onze vriend die allemaal uit het hoofd kon opnoemen.
Twee dagen later biechtte hij op dat hij ze net allemaal op internet had opgezocht.

Maar wat moeten wij nu met al die Nieuwjaarsdagen? Het leukste is misschien om op al die dagen maar weer nieuwe goede voornemens te maken en elkaar weer het allerbeste toe te wensen voor het nieuwe jaar.
Ik ben trouwens benieuwd wie van de hier aanwezigen al die data heeft onthouden. Misschien toch maar even op de site zetten?

Tot slot:
Namens het bestuur wens ik jullie in óns nieuwe jaar gezondheid,
voorspoed en geluk toe in de hoop dat onze vereniging nog lang mag
bestaan!

Proost!!!

Met dank aan Piet Lankhuizen